Van het gebaande pad afwijken?

31 maart 2022
Marie-Louise Dechesne en Robert de Muralt

Een voorbeeld. De Raad heeft jullie vorig jaar oktober een ultimatum gesteld. Er zijn zoveel klachten uit de organisatie bij hen terechtgekomen, dat jullie snel met een oplossing moeten komen. Dus, je nodigt een aantal bureaus uit en vraagt naar hun ervaringen. Je kiest samen met je collega’s voor die oplossing en dat bureau waar jullie gewoonlijk mee werken. Maar diep in je hart vrees je of dit bureau de oplossing kan bieden. Maar je laat je overtuigen door de rest en gaat met hen mee in de het besluit.

En je hoopt dat het goed gaat

Want het bureau heeft een goede naam en de keren ervoor waren jullie ook tevreden over hen, ze lijken jullie te begrijpen en komen met een gedegen plan. En je wilt net als de rest dat het ‘gedoe’ in de organisatie en met de Raad zo snel mogelijk ophoudt. En dat het weer goed gaat komen met de organisatie en dat de medewerkers weer tevreden zijn.

Vol goede moed gaan jullie starten

Het bureau wordt ingehuurd en stelt al snel een reorganisatie voor. Want de communicatie tussen de verschillende afdelingen loopt niet lekker. Met veel elan wordt de reorganisatie aangekondigd. Maar de reactie van met name de teamleiders en de medewerkers zijn lauw. Er is ook steeds meer weerstand en ‘verandermoeheid’ voelbaar. Maar hoe kan het toch? Het bureau is goed, ze zijn gewend met weerstand om te gaan en hebben een gedegen aanpak…

Een nieuwe Raad

En nu moeten jullie binnenkort verantwoording afleggen aan de nieuwe Raad op dit onderwerp. Je voelt je er niet lekker onder. Ja, je kan natuurlijk zeggen dat jullie daadkracht hebben getoond en dat jullie al heel snel met een plan van aanpak zijn gekomen. Maar de weerstand tegen de reorganisatie zal hen op een gegeven moment ook bereiken. En wat zeg je dan?

Nieuwe kansen

Je besluit dat je dit keer wel je mond open gaat doen. Zowel naar je collega’s als naar de Raad toe. Je geeft aan dat jullie in oktober te overhaast hebben gehandeld. En je stelt voor dat jullie de reorganisatie voor nu ‘on hold’ zetten en dat je eerst meer onderzoek wilt doen naar de diepere oorzaken van de klachten. Je wilt het anders dan anders gaan doen, geen grote meeslepende plannen en reorganisaties, maar in kleine stappen werken vanuit dat wat goed gaat en de diepere oorzaken bespreekbaar maken en aanpakken.

Als jij bereid bent om te gaan staan voor wat jij belangrijk vindt en je weet nog niet hoe je dit moet aanpakken? We bieden je graag in een gesprek een aantal tips om dit te gaan doen en draagvlak te krijgen voor jouw ideeën. En als blijkt dat er meer nodig is, dan bespreken we dit met je. Maar alles in kleine stappen en uitgaande van wat er nu prioriteit heeft.