Heb je het gevoel dat je in je eentje vecht?

12 februari 2020
Robert de Muralt & Marie-Louise Dechesne

De ene wethouder na de ander sneuvelt, in burgemeesters wordt het vertrouwen opgezegd en directeuren worden op non-actief gezet vanwege fraude. Dus, als manager begin jij het gevoel te krijgen dat je er in je eentje voor staat. En misschien ben je wel de volgende… Wie kun je nog vertrouwen? Bovendien neemt ook je werkdruk nog toe en thuis krijg je klachten dat je er nooit bent. Hoe kun je je hierin staande houden?

Verschillende belangen

Een afdelingsmanager binnen het sociale domein, Herman, leidt al jarenlang zijn afdeling in het midden van het land. Wat hem drijft is het percentage ongeletterden en niet-geletterden in zijn gemeente zo goed mogelijk mee te laten doen in de samenleving. Zijn wethouder (die er nog is J) heeft als prioriteit om de processen binnen het Sociale domein zo goed mogelijk te laten verlopen. Dus hoe meer er gedigitaliseerd kan worden, hoe beter het in zijn ogen is. En de gemeentesecretaris wil vooral bezuinigen.

De druk neemt toe

De wethouder en Herman liggen al maanden in de clinch met elkaar. De wethouder zet steeds meer druk. Want zijn termijn zit er bijna op en hij wil dit project op de kaart hebben gezet. De medewerkers van Hermans afdeling gaan steeds meer in de weerstand. Ze delen Hermans gedrevenheid en zij zien dat de groep ongeletterden en niet-geletterden steeds verder afgescheiden raken. En nog erger: deze groep ontvangt geen financiële toeslagen waar ze recht op hebben en heeft vaak (onnodige) betalingsachterstand. Bovendien is digitalisering voor deze groep juist een extra handicap. Herman ervaart steeds meer druk, en niet alleen van de wethouder. Het frustreert hem dat hij zijn eigen ambitie niet kan waarmaken en dat op zijn afdeling steeds meer medewerkers klagen over werkdruk. Diep in zijn hart weet hij dat ook hij moet oppassen…

Ga op zoek naar het gezamenlijke belang

Het is belangrijk voor Herman om niet in zijn eentje te blijven vechten voor zijn doel, maar om samen met de wethouder en de gemeentesecretaris het gesprek aan te gaan en te onderzoeken wat er nu nodig is. Het helpt dan om de verschillende belangen met elkaar te bespreken en op zoek te gaan naar het gezamenlijke belang. Want ze werken toch allemaal voor dezelfde burgers…
Het lijkt zo simpel, maar we zien vaak dat mensen onder druk alleen hun eigen doel en belangen nog zien. En dat ze dan geen ruimte hebben om ‘gewoon’ met elkaar te praten… Maar als je het gezamenlijke belang centraal stelt en begrip toont voor elkaars ‘posities’, vergroot dit de effectiviteit. Dat is goed voor de afdeling zelf, de medewerkers weten weer waar ze aan toe zijn. En grote kans dat  de werkdruk afneemt en het onderlinge draagvlak groeit.

Dat is dus wat we Herman adviseerden. Hij heeft onze adviezen ter harte genomen en is er direct mee aan de slag gegaan. En inmiddels ziet hij resultaat: er ontstaat meer rust en focus, overleg is weer mogelijk en dat maakt de sfeer al beter en de werkdruk lager. Herman voelt zich er niet meer alleen voor staan… en hij hoopt dat ‘zijn’ wethouder nog een termijn door mag!