Hoezo weer reorganiseren?

1 februari 2023
Marie-Louise Dechesne en Robert de Muralt

Als 80% goed gaat in een organisatie. Als 8 van de 10 reorganisaties mislukken of niet de gewenste resultaten opleveren. Als het ziekteverzuim en personeelsverloop hierdoor toeneemt…
En toch wordt een reorganisatie heel vaak ingezet. Want zo laat je de rest van de organisatie zien dat je de problemen serieus neemt en iets aan wilt doen. Of je hoopt dat deze reorganisatie wel de gewenste resultaten oplevert want je hebt goed onderzoek laten doen en het plan van aanpak ziet er gedegen uit. Het zou toch nu moeten lukken…

En als 80% goed gaat?

Zou het dan niet veel beter zijn dat wat goed gaat te koesteren en te behouden? En je te realiseren dat het nooit 100% wordt omdat er altijd in je organisatie wel iets onverwachts gebeurt wat alles wat je had bedacht weer in het honderd gooit. En ja, het is het verleidelijk om organisatievraagstukken groots aan te pakken. Want dan heb je het gevoel dat je echt met een structurele verbetering bezig bent en dit wil je ook aan je omgeving laten zien.

In onze ervaring zorgt 20% voor 80% van de problemen

En die 20% is bijna altijd mens gerelateerd zoals mensen voeren de verkeerde opdrachten uit, begrijpen de afspraken verkeerd, maken ruzie, zijn met zichzelf bezig en maken fouten. En dan is het goed om je te realiseren dat niet 100% controleerbaar en maakbaar is. En dat moet je ook niet willen, want dan haal je de menselijke maat eruit en wordt het een technocratische organisatie waar geen ziel in zit en geen creativiteit. En waar de energie uit is waardoor mensen zich ziek gaan melden of ontslag nemen.

In die 20% zit het goud

Je mensen weten vaak heel goed wat een organisatie nodig heeft en waar hun omgeving behoefte aan heeft. Daar zit de energie en de kracht die je nodig hebt om veranderingen door te voeren. Waarom begin je niet bij die mensen die het graag anders willen en bij hen die frustraties voelen? En onderzoek je bij hen wat er nu daadwerkelijk nodig is? Dat scheelt veel geld, niet alles hoeft op de schop en je creëert draagvlak voor dat wat anders moet en kan.