Hoe bewust kies jij?

15 maart 2023
Marie-Louise Dechesne en Robert de Muralt

Het is misschien een gekke vraag, maar ben je je bewust hoe jij tot keuzes komt? En dan bedoel ik de meer complexere keuzes waarin je uitgedaagd wordt om je mening te geven of een heldere positie in te nemen. Voel je direct wat jouw keuze in dit soort situaties moet zijn en hak je een knoop door? Of doe je eerst onderzoek en kom je dan tot een keuze? Check je wel of niet bij anderen wat zij kiezen?

Wel of geen onderzoek doen?

Sommige keuzes moet je snel maken of zijn zo automatisch dat onderzoek niet nodig is. Het kan ook zijn dat je geen onderzoek wilt doen, omdat je de keuze ongemakkelijk vindt en de keuze uitstelt. Of je besluit wel onderzoek te doen, maar je blijft maar zoeken naar het optimale. Het mooiste is natuurlijk dat je onderzoek bijdraagt aan je keuze en dat je hierdoor weet wat je wil. Bijvoorbeeld het invullen van 1 of meer stemwijzers helpt je bij het kiezen van de juiste partij.

Het daadwerkelijke kiezen

Of je nu wel of niet onderzoek hebt gedaan, er komt een moment dat je moet kiezen. En hoe doe je dit dan? Ga je bij jezelf goed na wat er klopt voor jou en wat jij belangrijk vindt? Denk je na over de consequenties van je keuze? Ga je in gesprek met anderen over je keuze en sta je open voor andere invalshoeken? En dan? Blijf je dan bij je eigen keuze of kom je door die gesprekken tot een betere keuze? Of laat je je overhalen om op een andere partij te stemmen omdat je er graag bij wilt horen of omdat je er niet voor uit durft te komen dat je eigenlijk op een partij wilt stemmen die in jouw omgeving ‘not done’ is. Wat doe jij?

Je kunt niet kiezen

Stel, je hebt geen keuze gemaakt omdat de keuze heel ongemakkelijk voor je is. Ben je dan bereid om onderzoek bij jezelf te doen (Wat denk ik? Wat voel ik? Wat doe ik?) en in het ongemak van het ‘even niet weten’ te gaan staan? En sta je sterk genoeg om je niet te laten overtuigen door je omgeving om snel tot een keuze te komen?

Misschien heb je nooit zo naar het keuzeproces gekeken en helpt het je om bij een wat lastiger keuze jezelf een aantal van deze vragen te stellen en tot een bewustere keuze te komen. Een keuze dit klopt voor jou. Eentje waar je achter kunt staan wat je omgeving ook zegt of denkt.

Mocht je voor een complexe keuze binnen je organisatie staan en een klankbord nodig hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.