4 tips voor als je vastgelopen bent

12 december 2023
Robert de Muralt en Marie-Louise Dechesne

Als je vastloopt in je werk is de kans groot dat je in de Vechten, Vluchten of Bevriezen modus terechtkomt. Dit is heel menselijk en noemen we een automatisch reactiemechanisme (de ARM). Het is belangrijk dat jij je bewust wordt van je ‘ARM’ en dat je vanuit je ‘ARM’ maar vanuit een beperkte blik naar jezelf, de ander, de organisatie of de omgeving kijkt.

Als je bent vastgelopen of in een situatie dreigt vast te lopen dan kunnen de volgende 4 tips jou helpen:

1. Pijn en onbegrip

Vertragen door afstand te nemen van de situatie kan helpen. Neem een korte pauze om te ontspannen, je gedachten te ordenen en nieuwe energie op te doen. De kans is groot dat je dan wat helderder gaat denken over de situatie.

2. Onderzoeken

Onderzoeken, waarom je het gevoel hebt dat je in de ‘ARM’ zit. Waar en wat voel ik het in mijn lijf? Welke zaken lopen er voor mij op dit moment allemaal niet lekker (privésituatie, relatie met collega’s, mijn takenpakket of voel ik mij onder druk gezet door deadlines, etc.)?

3. Bepalen wat jij nodig hebt

Bepalen wat je nodig hebt. Door bijvoorbeeld andere prioriteiten gaan stellen, een coach of therapeut te zoeken, een ander takenpakket of gewoon één of meerdere goede gesprekken met collega en/of leidinggevende.

4. Breng het in verbinding met je omgeving

Breng het in verbinding met je omgeving, zodat jij er niet alleen mee blijft zitten en dat de ander weet waar jij uithangt. Benoem wat je dwarszit, wat je denkt nodig te hebben en hoe jullie voor de komende periode verder kunnen.

Wil je meer weten over hoe je ‘’vastgelopen situaties ’ in je organisatie’ weer kunt vlottrekken? Zie ook onze andere blogs, whitepapers of e-boeken. Of neem contact met ons op voor een gratis gesprek.