Vrij zijn in je werk?

5 mei 2022
Marie-Louise Dechesne en Robert de Muralt

Een directeur, ik noem hem Jan, vertelde me een tijd geleden dat hij zich niet meer vrij durfde uit te spreken. Hij voelde zich ook niet meer veilig in zijn MT. Er was een sfeer ontstaan waarbij iedereen zijn mond hield of mee ging praten met diegene die daadwerkelijke de leiding in het team had. Hij vroeg ons om advies.

Wat is nodig om je vrij te voelen in je werk?

Dat is vooral veiligheid. En deze veiligheid wordt in eerste instantie gecreëerd door de leidinggevende, hij/zij heeft hierin een voorbeeldfunctie. En daarmee bedoelen we dat deze leidinggevende openstaat voor andere meningen en nieuwsgierig is naar de ander. Dat deze leidinggevende het toestaat om fouten te mogen maken, dit te bespreken en zichzelf hierin ook kwetsbaar durft op te stellen (zoals het toegeven van eigen fouten). Maar het is ook belangrijk dat deze leidinggevende heldere kaders stelt, zoals een heldere structuur, doel, visie, taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden en verwachtingen met team afstemt.

En wat kun je zelf doen?

Je hebt elke keer weer een keuze hoe je met situaties en mensen omgaat die je niet prettig vindt. Dat geeft vrijheid. En iedereen heeft zijn voorkeur. Ga je vechten of trek je je terug? Of blijf je open en nieuwsgierig in situaties staan? En laat je bij de ander wat bij de ander hoort (zoals zijn/haar frustratie) of wat de ander van je denkt. En stel je grenzen en neem je een heldere positie in waarbij je uitspreekt wat voor jou belangrijk is. Als je zo in lastige situaties gaat staan, is de kans groot dat je vrijheid ervaart.

En als dit geen effect heeft?

En als je je verschillende keren hebt uitgesproken en er komt geen verandering in de situatie, schakel dan hulp in. En als dit ook geen effect heeft, zoek dan een nieuwe werkplek. Jan heeft onze adviezen opgevolgd en heeft een goed gesprek gevoerd met zijn leidinggevende. Maar heeft uiteindelijk toch besloten om te vertrekken, maar wel nadat hij er voor zijn gevoel alles aan heeft gedaan. En nu voelt hij zich weer vrij in zijn werk.