Hoe kies jij?

15 maart 2023
Marie-Louise Dechesne

Kom je al snel tot een keuze en ga je ervoor? Want je voelt direct wat de keuze moet zijn. Of je kiest snel iets omdat je het altijd al zo gedaan hebt. Of doe je eerst onderzoek en kom je dan tot een keuze en/of check je nog bij anderen wat zij kiezen? Hoe bewust maak jij een keuze?

Wel of geen onderzoek doen?

Sommige keuzes moet je snel maken of zijn zo automatisch dat onderzoek niet nodig is. Het kan ook zijn dat je geen onderzoek wilt doen, omdat je de keuze ongemakkelijk vindt en de keuze uitstelt. Of je besluit wel onderzoek te doen, maar je blijft maar zoeken naar het optimale. Het mooiste is natuurlijk dat je onderzoek bijdraagt aan je keuze en dat je hierdoor weet wat je wil. Bijvoorbeeld het invullen van 1 of meer stemwijzers kan je helpen bij het kiezen van de juiste partij.

Het daadwerkelijke kiezen

Of je nu wel of niet onderzoek hebt gedaan, er komt een moment dat je moet kiezen. En hoe doe je dit dan? Ga je bij jezelf goed na wat er klopt voor jou en wat jij belangrijk vindt? En heb je inzage in de consequenties van je keuze en kom je dan tot een keuze? Of ga je in gesprek met anderen over je keuze en sta je open voor andere invalshoeken? En dan? Blijf je dan bij je eigen keuze of kom je door die gesprekken tot een betere keuze? Of laat je je overhalen om op een andere partij te stemmen omdat je er graag bij wilt horen of omdat je er niet voor uit durft te komen dat je eigenlijk op een partij wilt stemmen die in jouw omgeving ‘not done’ is. Wat doe jij?

Je kunt niet kiezen

Stel, je hebt geen keuze gemaakt omdat de keuze heel ongemakkelijk voor je is. Ben je dan bereid om onderzoek bij jezelf te doen (Wat denk ik? Wat voel ik? Wat doe ik?) en in het ongemak van het ‘even niet weten’ te gaan staan? En sta je sterk genoeg om je niet te laten overtuigen door je omgeving om snel tot een keuze te komen?

Wat je ook kiest en hoe je ook tot een keuze komt, hoe bewuster je de keuze maakt, hoe groter de kans is dat de keuze klopt voor jou. En mocht je een klankbord nodig hebben voor complexe keuzes binnen je organisatie, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.