Dacht je alles goed geregeld en afgestemd te hebben…

24 december 2021
Marie-Louise Dechesne

Dacht je vrijdag op vakantie te gaan, moet je halsoverkop besluiten om eerder te vertrekken. Dacht je met kerst alles goed geregeld te hebben, komt de persconferentie er tussendoor waardoor je alle afspraken moet heroverwegen. Dacht je heldere afspraken gemaakt te hebben met je team over een project, komt je opdrachtgever weer met andere eisen. Het houdt nooit op…. Wat je dacht ‘onder controle’ te hebben of in ieder geval goed geregeld en afgestemd te hebben, kan het volgende moment weer helemaal anders zijn en opnieuw om actie vragen. En dat geeft gedoe, kost veel tijd en geeft spanning.

De omgeving blijft druk op je uitoefenen

Omdat alles continue verandert, niet alleen in de maatschappij, maar ook bij je klanten en in je organisatie, zul je voortdurend druk ervaren vanuit je omgeving. En hier heb je maar heel beperkt invloed op. Als jij op vakantie wilt gaan en de regels veranderen ineens, heb je hiermee te dealen. Want jij kunt die regels niet veranderen, maar je hebt wel de keuze om eerder te vertrekken.

Je kunt nooit alles goed doen!

Je wilt je klanten zo goed mogelijk bedienen, er voor je team zijn en voor je familie. Maar als alles elk moment weer kan veranderen, zal je nooit alles goed kunnen doen. Dit betekent dat je steeds voor jezelf moet bepalen wat jij belangrijk vindt. En dat je dit vervolgens in verbinding brengt met de ander(en). En ja, dit kan zijn dat jij op dit moment je vakantie en je tijd met je gezin prioriteit geeft.

In een spagaat komen

Soms zal dit betekenen dat je in een spagaat kan terecht komen. Want waar doe je nu goed aan? Altijd maar dat werk voor laten gaan en je stakeholders tevreden houden of ook aan jezelf en je gezin denken. En hoe blijf je dan in control? Dat is voor iedereen anders. Ieder mens reageert anders op situaties en gaat anders met dilemma’s om.

In onze samenleving komen dit soort situaties heel veel voor. Robert heeft er een e-boek over geschreven met de titel ‘Het moet altijd sneller en beter in organisaties!’ waarin hij de spagaat beschrijft tussen het omgaan met een dynamische omgeving en de behoefte aan ‘in control zijn”.  Download het hier.

Blijf nieuwsgierig

Het helpt je als je nieuwsgierig en creatief blijft als je in een spagaat terecht komt. Ben je nieuwgierig geworden naar hoe die spagaat nu eigenlijk voor jou werkt en hoe je minder spanning kunt ervaren? Dan is het de moeite waard om ons e-boek te lezen zodat je er anders tegenaan kunt kijken en anders mee om kunt gaan.

Maar mocht je liever jouw situatie direct met ons bespreken, dan kan dit natuurlijk ook. Want ook al dacht je het goed geregeld te hebben en afgestemd, het volgende moment kan het er weer totaal anders uitzien. En hoe ga je hiermee om? We geven je graag tips hoe je anders met druk vanuit je omgeving om kunt gaan.