In Blog 11 hebben we onderzocht hoe persoonlijke belangen en belevingen van teamleden hun werk en interacties beïnvloeden. Vandaag richten we ons op een cruciaal aspect van leiderschap dat helpt om deze diverse perspectieven effectief te beheren: verwachtingsmanagement. Het effectief beheren van verwachtingen binnen je team is essentieel om conflicten en frustraties te voorkomen en om een harmonieuze en productieve werkomgeving te bevorderen.
Waarom verwachtingsmanagement cruciaal is
Iedereen binnen een team heeft zijn eigen verwachtingen ten aanzien van rollen, verantwoordelijkheden en resultaten. Als deze verwachtingen niet goed worden afgestemd, kunnen misverstanden en ontevredenheid ontstaan. Leiders moeten daarom actief zorgen voor een heldere afstemming van verwachtingen om een soepele samenwerking te waarborgen. En ook de teamleden hebben hierin een belangrijke rol. Als hen iets niet duidelijk is, is het belangrijk dat ze hierover vragen stellen.
Praktische tips:
- Heldere communicatie: Communiceer duidelijk wat je van je team verwacht en vraag hen naar hun verwachtingen. Dit helpt bij het afstemmen van gezamenlijke doelen en verantwoordelijkheden. En check ook bij elkaar of jullie elkaar goed begrepen hebben.
- Stel realistische doelen: Zorg ervoor dat de verwachtingen haalbaar en realistisch zijn. Vermijd overbelasting van je team en pas doelen aan waar nodig om motivatie en vertrouwen te behouden.
- Regelmatige check-ins: Plan regelmatig momenten om de voortgang en verwachtingen te evalueren. Dit helpt om misverstanden tijdig te identificeren en bij te stellen.
Voorbeelden:
- Bijdrage aan project: Bespreek bij de start van een project niet alleen de doelen en deadlines maar ook de verwachte bijdragen van elk teamlid. Dit voorkomt dat iemand zich overbelast voelt of onterecht verantwoordelijk wordt gehouden.
- Feedbacksessies: Tijdens feedbacksessies kan het nuttig zijn om te verduidelijken welke verbeteringen je verwacht en hoe deze bijdragen aan het succes van het team. Dit voorkomt verwarring en bevordert een constructieve dialoog.
Effectief verwachtingsmanagement is essentieel voor een succesvolle samenwerking. Door heldere communicatie, realistische doelstellingen en regelmatige evaluaties kun je misverstanden voorkomen en een harmonieuze werkomgeving creëren.
Wil je meer weten over Verbonden Leiderschap? Abonneer je dan op de nieuwsbrief: https://www.linkedin.com/newsletters/verbonden-leiderschap-7243919585916129280/ of bekijk de eerdere blogs van deze serie op onze website. Volgende week gaan we dieper in op het grotere plaatje en zoomen we eerst in op Natuurwetten van leiderschap en hun vaak onzichtbare invloed.